Pagina kop - dossiers met online

Wietverslaving

regulier-cannabis.jpg

In Nederland zijn bijna 30.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar verslaafd aan wiet, ook wel cannabis genoemd. Een wietverslaving of cannabisverslaving ontstaat geleidelijk en gaat meestal samen met een tabaksverslaving. Veel mensen vragen zich af of wiet verslavend is, of dat blowen verslavend is maar hoewel wiet of cannabis minder verslavend is dan bijvoorbeeld alcohol, cocaïne of heroïne, ligt een wietverslaving wel degelijk op de loer. Stel je jezelf de vraag: 'Ben ik verslaafd aan wiet?'.

Wat is cannabis? Wat is hasj?

Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en wiet (marihuana). Beide komen van de hennepplant. Wiet komt van de bladeren van de plant, hasj is afkomstig van de hars van de plant. De twee belangrijkste stoffen die in hasj en wiet zitten zijn THC en CBD. THC geeft een high en vrolijk gevoel, terwijl CBD de effecten van THC deels afzwakt of opheft.

Is THC verslavend?

Het gevoel dat THC geeft, kan voor sommige mensen verslavend zijn. Je kunt de risico's van gebruik, zoals een psychose of cannabisverslaving, beperken door te kiezen voor hasj of wiet met een laag THC-gehalte of met een hoog CBD-gehalte. Dit zijn meestal de soorten hasj en wiet die in het buitenland voorkomen.

Inname van hasj en wiet kan op verschillende manieren: roken (joint of waterpijp), eten (spacecake), drinken of verdampen (via vaporizer). Hasj en wiet worden het meest gerookt, ook wel blowen genoemd.

Omdat het THC-gehalte in hasj en wiet kan verschillen, is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten over de sterkte en het effect ervan, want niet iedereen weet dat wiet verslavend is en voordat je er erg in hebt ben je verslaafd aan wiet.

Wat is een cannabisverslaving?

Een cannabisverslaving of een wietverslaving is een verslaving aan hasj of wiet. Je bent verslaafd aan blowen en het lukt je niet om te minderen. Je ervaart sterke trek in blowen en hebt het gevoel niet meer goed zonder hasj of wiet te kunnen. Blowen is dan een gewoonte geworden. De meeste mensen met een cannabisverslaving blowen dagelijks. Je kunt geestelijk afhankelijk raken van wiet. Het lukt je niet goed om ontspannen of te slapen zonder te blowen. Jouw lichaam raakt ingesteld op het (dagelijks) gebruiken van cannabis.

Lichamelijke afhankelijkheid bij hasj of wiet komt in mindere mate voor, zeker in vergelijking tot andere soorten drugsverslaving. Maar ook bij het stoppen kun je last krijgen van afkickverschijnselen.

Stoppen met blowen

Heb je hulp nodig bij jouw cannabisverslaving? Kijk dan eens bij behandeling cannabisverslaving of vraag advies aan een ervaringsdeskundige.

Online wietverslaving test

Wil je weten of je verslaafd bent aan wiet, doe dan hier een korte online test of surf voor meer informatie over wiet naar de website van het drugsinfoteam.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.