Pagina kop - dossiers met online
Omgaan met een alcoholist
Omgaan met een alcoholist

Jouw partner drinkt, teveel. Eigenlijk is jouw partner een alcoholist. Hoe moet je omgaan met een alcoholist? Kun je je partner, een alcoholist, helpen met het onder controle krijgen van de verslaving? Wat kun je doen om te helpen?
Belangrijk om vooraf te weten
Als partner kun je de ander alleen laten inzien dat die een probleem heeft. Maar iemand die verslaafd is, gaat alleen stoppen als die zelf ook achter het besluit staat. Dus de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de alcoholverslaving ligt bij degene die verslaafd is. Dat is niet makkelijk om te accepteren, want je wilt die ander met alle liefde helpen.
Realiseer je dat een verslaving een hardnekkig ‘iets’ is. Het blijft op de achtergrond aanwezig. Een verslaving blijft altijd een zwakke plek van iemand.
Hoe kun je een alcoholist helpen?
- De verantwoordelijkheid voor het aanpakken van het probleem ligt bij degene met de alcoholverslaving. En dat is een verantwoordelijkheid die een alcoholist ontloopt. Er is altijd wel een reden (veel stress op het werk, een feestje, het weekend begint) om te drinken en degene met de alcoholverslaving zoekt bij de ander ‘bevestiging’ daarvoor. Ga hier niet in mee en zeg ook dat er andere manieren, dus zonder alcohol, zijn.
- Laat jouw partner de gevolgen van de alcoholverslaving zelf voelen. Als je de problemen oplost, is er geen reden voor jouw partner om zijn gedrag te veranderen. Natuurlijk is het moeilijk om toe te kijken hoe de ander zich in de nesten werkt, maar het is toch echt de enige manier om de ander te laten realiseren dat er iets moet veranderen. Verzin dus geen excuses waarom jouw partner niet mee kwam naar een feestje. Laat jouw partner zelf de werkgever maar bellen bij een ziekmelding.
- Maak duidelijk dat je het alcoholgebruik uit de hand vindt lopen. Geef voorbeelden en wees daarbij duidelijk en concreet. Wordt niet boos, maar laat wel duidelijk blijken, wat je ervan vindt. Jouw partner zal het ontkennen, zeggen dat het allemaal wel meevalt, dat je overdrijft. Logisch, want jouw partner heeft er alle baat bij te ontkennen dat er een probleem is. Immers, als er geen probleem is, is er ook geen reden om dat probleem op te lossen.
- Tot hier en niet verder. Dat is heel moeilijk. Je moet jouw partner duidelijk aangeven waar jouw grenzen liggen. En dan het moeilijke gedeelte; zorgt dat die grenzen niet oprekken. Anders geef je de ander een goed excuus om niet zelf te veranderen en dus het probleem aan te pakken.
- Praat met anderen over de alcoholverslaving van jouw partner. Leven met een alcoholist is moeilijk. Het is goed om er met anderen over te praten. Je moet je hart kunnen luchten, anders ga je er zelf ook aan onderdoor. Je kunt ook, via een e-consult, een vraag stellen aan een ervaringsdeskundige. Het e-consult verloopt via e-mail. Jouw e-consult wordt vertrouwelijk en zorgvuldig behandeld en binnen uiterlijk drie werkdagen beantwoord.
Hou van jouw partner, veroordeel het gedrag en de verslaving. Een verslaving verandert jouw partner in een ander mens. Natuurlijk word je wel eens boos, maar veroordeel dan niet jouw partner, maar veroordeel de verslaving en het gedrag. Laat blijken dat je nog steeds van jouw partner houdt. Iemand met een alcoholverslaving kan negatief over zichzelf zijn. Zelfvertrouwen en besef dat je van de ander houdt is een stap in de goede richting.
Brijder helpt!
Brijder is gespecialiseerd in hulp bij alcoholverslaving. Heb je vragen, zit je ergens mee? Aarzel niet en neem contact op. Wij helpen jou én jouw partner. Lees ook meer informatie over de mogelijkheden van behandeling van alcoholverslaving.