Kleine stapjes, groot resultaat

Kleine stapjes met een groot resultaat

Jonge+vrouw.jpg

Mijn eerste opname was ongeveer 13 jaar geleden, daarna volgde ik een deeltijdbehandeling. Maar elke keer kwam het alcoholmisbruik toch weer om de hoek kijken.

In totaal heb ik drie detoxbehandelingen gehad. De laatste was ongeveer twee jaar geleden. Daarna begon Ik met psychotherapie en IRB (Individuele Rehabilitatie Benadering). IRB was voor mij erg belangrijk, omdat ik elke keer dat ik was gestopt met gebruik weer in een eenzame put viel.

Samen doelen bepalen

Ik ben de IRB individueel begonnen bij Harrie Spil, werkzaam bij Brijder. Samen keken we naar welke doelen ik had en hoe we hier invulling aan konden geven. Ik had één grote wens; een winkel met atelier om daar mijn eigen sieraden te maken en spullen van anderen te verkopen. Om dit te realiseren heb ik een cursus edelsmeden gedaan, meubels gerestaureerd en veranderd. Ik kwam er achter dat het atelier en de winkel nog een te grote stap was. Uiteindelijk besloot ik eerst alleen sieraden te gaan maken en die via een winkel te verkopen. Maar ook die stap was nog te groot en leverde erg veel stress op.

Vrijwilligerswerk

Wat wilde ik dan? In een mail aan Actief Talent in Purmerend gaf ik aan dat ik mensen wilde helpen bij het opknappen van meubels en workshops wilde geven. Tijdens de gesprekken met Actief Talent heb ik besloten eerst als deelnemer aan de gang te gaan en langzaam toe te werken naar vrijwilligerswerk. Voor mij onstond hierdoor een situatie waar ik me verder kan ontwikkelen met minder stress.  

Zelfwaardering en zelfrespect

Een ander doel voor mij was het leggen van sociale contacten. Ik stapte over van IRB-individueel naar de IRB-groepsessie, met af en toe een individueel gesprek. Zo kwam ik weer in contact met anderen en kon ik oefenen met grenzen stellen. Het was goed om te merken dat ik steun had in de groep en het was fijn om te horen hoe anderen het deden. Dit maakte dat ik weer zelf dingen ging ondernemen; naar musea, de film of bijvoorbeeld lekker even naar de markt. Dit heef mijn zelfwaardering en zelfrespect gegeven. Ook is het nu makkelijker voor mij om keuzes te maken. Ik heb meer rust gevonden. Het is nu ook makkelijker voor mij om contact met anderen te maken en mensen gedag te zeggen. Het gebeurt nu ook dat mensen in de supermarkt me op eens aanspreken. Daarvoor sloot ik me hiervoor af. Ik heb besloten om te stoppen met mijn schoonmaakbaantje. Dit betekent minder geld, maar daarvoor in de plaats krijg ik meer energie door te doen wat ik leuk vind.

Grenzen aangeven

Ik ben nu in de afrondende fase. Ik zag hier een paar maanden geleden nog heel erg tegenop, maar nu gaat het vanzelf. Toen ik begon met de IRB deed ik vooral wat anderen vonden dat ik moest doen. Nu bepaal ik zelf wat ik wil en leuk vind. Ook kan ik beter mijn grenzen aangeven en weet ik eerder wanneer ik over mijn eigen grens ga en dat ik het rustiger aan moet doen.

Na een traject van twee jaar kan ik zeggen dat de IRB mij veel heeft opgeleverd. Ik begin nu weer met een zonnige blik naar het leven te kijken.