Stoppen met roken

Als je in behandeling bent bij Brijder en óók wilt stoppen met roken.

Nicotinevervangers verminderen de ontwenningsklachten van stoppen met roken. Door deze vervangers pak je een rookverslaving in stappen aan: eerst de nicotine afbouwen en dan de gewoonte afleren. Nicotinevervangers vergroten de kans dat een poging om te stoppen met roken slaagt met 50 tot 70%. Combinaties van verschillende nicotinevervangende middelen werken nog beter dan het gebruik van één enkel middel. Een veelgebruikte combinatie is pleisters voor een basisniveau nicotine in het bloed en kauwgom voor de acute nicotinebehoefte.

Er bestaan ook medicijnen die ontwenningsverschijnselen verminderen en die de trek in nicotine kunnen verminderen. Maar nicotinevervangers hebben minder bijwerkingen en zijn goedkoper. Daarom is het advies om dat eerst te proberen.
 

Gewoonte afleren
Als je voor een ander middel al cognitieve gedragstherapie hebt, dan kan je het met je behandelaar ook over roken hebben. Er is ook een online module over stoppen met roken die je kunt doen. Dat kan als zelfhulpmodule, maar je kunt ook vragen of jouw behandelaar met je mee wil kijken. In de module verzamel je zoveel mogelijk maatregelen om het stoppen met roken vol te houden.


Dat doe je aan de hand van een aantal stappen:

  • redenen om te stoppen in kaart brengen

  • stopdatum bepalen

  • informatie over hulpmiddelen lezen

  • beloningen kiezen

  • omgeving aanpassen

  • patronen veranderen

  • leren met trek omgaan

  • weten wat te doen bij een misstap

  • moeilijke momenten registreren


Ervaring met de behandeling

Karin, 55 jaar, doet cognitieve gedragstherapie bij alcohol. Ze wil ook graag stoppen met roken en bespreekt dat met haar behandelaar. Ze doet de zelfhulpmodule Stoppen met roken. Het werkt goed voor haar om te stoppen met drinken én roken. Omdat ze roken en drinken vaak combineerde en roken ervoor zorgt dat ze ook wil drinken. Stoppen met allebei is eerst lastig, maar daarna juist makkelijker.

Karin: “Dé manier om te stoppen met roken bestaat niet. Dat is wat me zo aansprak aan de zelfhulpmodule: je kiest uit wat bij jou past en gaat daarmee aan de slag. Ik las over verschillende methodes, er zijn allerlei tips en adviezen en op basis daarvan maakte ik stap voor stap mijn eigen plan. Dat deed ik gewoon op mijn telefoon. Heel handig.

Nicotinevervangers
Ik heb het boek van Robert West gekocht: Zo stop je met roken, de gouden formule. Daar is de zelfhulpmodule ook op gebaseerd. Verder gebruik ik nicotinepleisters en daarbij ook nog nicotinekauwgom als ik ineens een sterke nicotinebehoefte heb. Bij eerdere pogingen stopte ik cold turkey, ik vond dat ik dat moest kunnen. Maar ik las dat dit de kans op succes veel groter maakt en dat het zinvol is om zowel pleisters als kauwgom te gebruiken. Dus waarom zou ik het dan niet doen? Stoppen met roken is best moeilijk, maar door deze methode voel ik me gesterkt. Het helpt me ook om door te zetten als ik één keer terugval en een sigaret rook en dan niet meteen te denken: zie je wel, ik kan het niet. Maar juist dán mijn plan er weer bij pakken: dat gaat me echt helpen. “

Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.