Heroine op medisch voorschrift: contingentie management
Tussen 1998 en 2002 zijn in Nederland 2 gerandomiseerde studies uitgevoerd naar de effectiviteit en veiligheid van het voorschrijven van respectievelijk injecteerbare en inhaleerbare heroïne, aan langdurig heroïneverslaafden die geen of onvoldoende baat hadden bij een adequate methadononderhoudsbehandeling. Veel verslaafden hadden baat bij deze heroïnebehandeling, blijkend uit een aanzienlijke verbetering van hun gezondheid en kwaliteit van leven. Uit het onderzoek bleek echter ook dat een aanzienlijk deel van de patiënten die naast heroïne ook cocaïne (crack) gebruikten, doorgingen met hun crackgebruik. Deze bevinding was aanleiding om een onderzoek te starten naar de effectiviteit van contingentie management onder de crackgebruikers in heroïnebehandeling.
Doel
Doel van het onderzoek is om vast te stellen of cocaïne contingentie management een effectieve interventie is in het reduceren van (crack-) cocaïnegebruik onder patiënten in de medische heroïnebehandeling. Bij cocaïne contingentie management (CCM) leveren deelnemende patiënten meerdere malen per week een urinemonster in, dat wordt onderzocht op de aanwezigheid van cocaïne-metabolieten. Cocaïnevrije urinemonsters worden 'beloond' (met geld of vouchers of tegoedbonnen) en cocaïne-positieve urinemonsters worden genegeerd.
Methode
Het betreft een gerandomiseerde studie waarin 6 maanden heroïnebehandeling aangevuld met cocaïne contingentie management wordt vergeleken met 6 maanden reguliere heroïnebehandeling zonder contingentie management. De belangrijkste uitkomstmaat is het aantal weken aaneengesloten cocaïne-vrije urinemonsters. Daarnaast wordt de effectiviteit van CCM onderzocht in termen van onder andere de (lichamelijke en psychische) gezondheidstoestand en het sociaal functioneren. Tevens wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van het beëindigen van CCM na 6 maanden.
Projectduur
De looptijd van het onderzoek is van 2011 tot 2014.
Financier
Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH)
Onderzoeksteam
- Peter Blanken: senior onderzoeker Brijder-PARC
- Vincent Hendriks: hoofd Brijder Onderzoek (PARC)
- Wim van den Brink: hoogleraar Academisch Medisch Centrum
- Jan van Ree: emeritus-hoogleraar Universiteit Utrecht
- Ineke Huijsman: secretaris CCBH (tot 2007)