Eén van de meest toegepaste behandelingen in de verslavingszorg is de zogenaamde Leef­stijltraining. De Leefstijltraining is met name gebaseerd op motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragstherapie en terugval-preventie. Naast individuele (face-to-face) en groep Leefstijltrainingen wordt de Leefstijltraining sinds 2010 ook als "combibehandeling" aan­geboden, waarbij cliënten de behandeling deels face-to-face en deels online ontvangen.

Doel

In dit onderzoek wordt de reguliere face-to-face Leefstijltraining vergeleken met de combi­behandeling, waarbij de verhouding tussen het aantal online en face-to-face behandel­contacten in twee varianten wordt onderzocht.

Methode

Het betreft een gerandomiseerde studie, onder cliënten met primaire alcohol- of cannabis­afhankelijkheid, waarin twee varianten van de combibehandeling worden vergeleken met de standaard face-to-face Leefstijltraining. De belangrijkste uitkomst­maten van het onderzoek hebben betrekking op de reductie in alcohol- en/of cannabis­gebruik, de cliëntervaringen en satisfactie, en de kosten-effectiviteit.

Projectduur

Start van het onderzoek is voorzien in de loop van 2014 en de looptijd van het onderzoek is naar verwachting twee tot drie jaar.

Financier

Er is momenteel nog geen financiering voor het onderzoek.

Onderzoeksteam