Youth in transition: Addiction trajectories and profiles. A longitudinal study in a population cohort and a youth addiction treatment cohort
Youth in transition: Addiction trajectories and profiles. A longitudinal study in a population cohort and a youth addiction treatment cohort
Cliëntorganisaties benadrukken het belang van meer gepersonaliseerde zorg in de GGz en van vroege herkenning en tijdige zorg om chroniciteit en maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Beide aspecten – en natuurlijk de focus op jongeren – staan centraal in Youth in Transition. Het onderzoek richt zich op verslaving en psychische stoornissen (klinisch herstel), maar ook op het functioneel/maatschappelijk herstel van jongeren.
Doel
In deze studie onderzoeken wij:
- het lange termijn beloop – van de adolescentie tot de jongvolwassenheid – van verslaving onder adolescenten in de bevolking en bij ruim 400 jongeren die in behandeling komen in de verslavingszorg.
- de aanwezigheid van andere psychische stoornissen en het sociaal-maatschappelijke functioneren van de jongeren.
- welke kenmerken van de jongeren samenhangen met een gunstig of juist ongunstig lange termijn beloop.
- welke soorten verslavingsbehandelingen (qua type, duur en intensiteit) bij welke deelgroepen jongeren resulteren in een gunstige lange termijn uitkomst.
Methode
In deze studie onderzoekt het PARC in samenwerking met een groot aantal verslavingszorginstellingen het lange termijn beloop van verslaving onder adolescenten in de bevolking (op basis van bestaande data uit de Nederlandse TRAILS bevolkingsstudie) en in een landelijk representatief cohort van 420 jongeren die in behandeling komen in de verslavingszorg. Deze jongeren worden vier jaar lang na de start van hun behandeling gevolgd. De resultaten van het onderzoek zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de vroege herkenning van jongeren met een hoog risico op chronische verslavingsproblemen, en aan het ontwikkelen van een meer op individuele jongeren toegesneden behandelaanbod in de verslavingszorg (gepersonaliseerde zorg).
Projectduur
De looptijd van het gehele onderzoek is van eind 2017 tot eind 2024.
Financier
Deze studie wordt gefinancierd door Zorg Onderzoek Nederland (ZonMw), vanuit het programma “OnderzoeksProgrammaGGz”.
Onderzoeksteam
Christina Moska: onderzoeker Brijder-PARC
Vincent Hendriks: hoofd Brijder-PARC; Hoogleraar Curium LUMC
Peter Blanken: senior onderzoeker Brijder-PARC
Anneke Goudriaan: Hoogleraar AMC
Gabriël Anthonio: Voorzitter Stichting Resultaten Scoren
Floris Bary: Lid het Zwarte Gat
Jannet de Jonge-de Haan: Lector Verslaving
Renske Spijkerman: senior onderzoeker Brijder-PARC
Dike van de Mheen: Hoogleraar EUR; Directeur IVO
Arnt Schellekens: Wetenschappelijk directeur NISPA
Wilma Vollebergh: Hoogleraar Utrecht