Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

06 april 2018

200x200+stoppen+met+roken.png

Aanstaande zaterdag is het Wereldgezondheidsdag, jaarlijks dé dag om even stil te staan bij onze gezondheid. Het thema dit jaar is ‘longziekten door roken’. In de geestelijke gezondheidszorg wordt erg veel gerookt, reden genoeg voor Parnassia Groep om de organisatie de komende jaren geheel rookvrij te maken. Brijder neemt hierin het voortouw.

"Onze patiënten grijpen vaak uit verveling of stress naar een sigaretje," aldus Els Govers, directeur zorg bij Brijder verslavingszorg. "Ook onze organisatie heeft hierin een verantwoordelijkheid. Allereerst door medewerkers te vragen niet te roken op het werk en vervolgens ook om cliënten te helpen bij het stoppen met roken. Het is bekend dat cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening gemiddeld 10 tot 20 jaar korter leven. Eén van die oorzaken is roken."

Per 1 juni rookvrij

Rokers én medewerkers krijgen daarom actief vormen van ondersteuning en hulp aangereikt om hun verslaving te overwinnen. En dat gebeurt niet met geboden of verboden. Govers: “We bieden onder meer apps, boeken en zelfhulpmodules aan om de collega’s te helpen. Gelukkig  zijn de meeste medewerkers gemotiveerd. We hebben zelfs een aantal koploperteams – de klinieken in Hoofddorp en Den Haag en de Jeugdkliniek – die per 1 juni geheel rookvrij zijn. Dat betekent dat er niet in het zicht van patiënten of in de buurt van klinieken gerookt mag worden. En we hopen dat een jaar later, in juni 2019, ook onze patiënten niet meer roken. De cliëntenraad is een enorm voorstander van het rookverbod.