23 november 2015

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat een op de zes Nederlandse jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Vooral meisjes besteden meer tijd aan WhatsApp, Instagram en Facebook dan goed voor ze is. Brijder Jeugd erkent en herkent het probleem, maar in de praktijk melden zich weinig jongeren met een verslaving op dit onderwerp.

“Gezien de vele vragen van  ouders die ons dagelijks bereiken, is het overmatig gebruik van social media zeker een onderwerp dat leeft. Maar jongeren bij wie sprake is van een daadwerkelijke ‘social media-verslaving’, zien wij (nog) niet terug in onze praktijk”, aldus Cynthia Kempe, manager preventie bij Brijder Jeugd.

“Het gebruik van social media is een fenomeen van deze tijd. Het is daarbij de kunst om het gebruik ervan niet ten koste te laten gaan van je dagelijks functioneren.  Dit geldt overigens ook  voor volwassenen. Ook al spreken jongeren volgens het onderzoek zelf vaak van een verslaving, vooralsnog zoeken ze geen hulp bij ons. Bij gamers zijn deze problemen er wel degelijk. Zij weten de weg naar ons dan ook te vinden. Gamen is na het gebruik van cannabis de meest voorkomende problematiek waarmee jongeren zich bij ons melden.”

Wat kun je doen?

De afdeling Preventie van Brijder Jeugd geeft voorlichting aan jongeren en ouders over hoe om te gaan met social media. Wat kun je doen als ouder? Deze heeft hierin een voorbeeldrol.

Regels afspreken, om te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Dat is makkelijker te regelen met een 14-jarige dan met een 17-jarige, blijkt in de praktijk. Maar toch is het belangrijk ook oudere jongeren kaders mee te geven. Regels leveren vaak een hoop gemopper op. Vergeet niet te belonen, is ook de tip: als de telefoon elke avond beneden blijft, moet er iets tegenover staan. Want als je gewend bent in je bed door te appen, valt het niet mee het roer ineens om te gooien.

Ouders en jongeren uit Noord- en Zuid-Holland kunnen altijd bij Brijder Jeugd terecht voor een vrijblijvend advies: preventie@brijder.nl en indien nodig voor hulp.

www.brijderjeugd.nl