Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

21 februari 2019

regulier-zwangere+vrouw.jpg

Als de moeder tijdens haar zwangerschap alcohol heeft gedronken, kan FAS ontstaan. FAS is de afkorting van foetaal alcoholsyndroom. Dit syndroom kan verschillende gevolgen hebben voor de baby, waaronder een trager geheugen dan anders, een dunne bovenlip en een groeiachterstand. Er is geen geneesmiddel; als iemand FAS heeft, is er niets meer aan te doen.

Bij het tv-programma Je Zal Het Maar Hebben van BNNVARA is Mario aan het woord: ‘Ik ben een geboren alcoholist’. Doordat hij alcohol via zijn moeder heeft binnengekregen, is hij verslaafd geboren. Heel zijn leven moet hij worstelen met zijn aangeboren verslaving. Door zijn hersenaandoening komt Mario regelmatig in de problemen. Hij steelt omdat zijn geweten slecht functioneert, of hij drinkt of blowt te veel. Dat men niet direct kan inschatten of Mario een hersenaandoening heeft, maakt het extra moeilijk. Zij begrijpen niet waarom hij steelt of dat hij niet zou moeten drinken.

Meer over FAS

Linda Nieuws schonk ook aandacht aan FAS, waaronder in dit interview met kinderarts Herman Thijs over FAS en dit interview met pleegmoeder Dami.

Brijder behandelt alcoholverslaving en geeft voorlichting over alcohol tijdens de zwangerschap. Bekijk ook het platform FASProject.nl waarop aandacht wordt gevraagd voor de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap.