20 juni 2016

Uit het jaarlijkse drugsonderzoek waaraan100.000 vrijwilligers van over heel de wereld een uitgebreide vragenlijst invullen over de laatste trends op het gebied van drugs- en alcoholgebruik zijn enkele opvallende resultaten waar te nemen. Hieronder in het kort de resultaten specifiek voor Nederland.

Bestellen via internet stijgt
Uit deze Global Drug Survey 2016 bleek dat ruim 10% van de Nederlandse ondervraagden wel eens drugs gekocht op internet tegenover 50% van de Franse ondervraagden. Mdma en cannabis zijn de meest via het internet verhandelde drugs. Omdat deze middelen vrij eenvoudig te krijgen zijn, scoren de Nederlandse ondervraagden hierin laag. Het blijkt dat vooral opwekkende research chemicals, zoals 4-FA, via internet worden besteld.

Nederlanders en lachgas
Nederlanders nemen graag voor hun plezier een roesmiddel  in de vorm van lachgas. Van de Nederlandse respondenten gaf 47% aan wel eens lachgas te gebruiken.

Gebruik synthetische cannabinoïden
Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders weinig synthetische cannabinoïden gebruiken. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat we wiet kunnen kopen in coffeeshops. Van alle drugs is synthetische cannabinoïden relatief van alle drugs verantwoordelijk voor de meeste bezoekjes aan de eerste hulp. Vorig jaar moest 3.6 procent van de gebruikers zich laten behandelen. Dat is drie keer meer dan bij cannabisgebruikers, zes keer meer dan bij cocaïne, negen keer meer dan bij ketamine.

Bron: Nederlandse samenvatting: www.vice.com. Lees de hele samenvatting.

Mensen die door het gebruik partydrugs in de problemen komen, heeft Brijder het Landelijke medisch spreekuur partydrugs.

Meer informatie over drugs is te vinden op: www.drugsinfoteam.nl