19 december 2016

Nederlandse jongeren golden als de drinkebroers van Europa, maar zij deden het in 2015 wat rustiger aan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). In 2011 had van de twaalf- tot zestienjarigen nog twee derde wel eens een slok op. In 2015 was dat gezakt tot minder dan de helft. Ook zijn jongeren minder vaak dronken.

Jongeren proberen ook minder vaak drank te kopen. Als ze een poging doen om alcohol te kopen, dan maken ze de meeste kans bij een webwinkel. Ook sportkantines en de horeca trekken zich nog niet altijd wat aan van de leeftijdsgrens.

Van Rijn wil het toezicht op webwinkels voortaan landelijk regelen en ook kortingsacties aan banden leggen. Verder wil hij nadenken over minder verkooppunten, hogere accijnzen en een reclameverbod. Die maatregelen blijken het best te werken, stelt hij.

De staatssecretaris voelt er niets voor ook kappers en andere winkeliers toe te staan alcohol te schenken. Dat bepleitte onder meer de VVD. (ANP)

Jongeren die graag willen minderen of stoppen met drinken kunnen binnen Brijder terecht bij Brijder Jeugd. Ook is er voor jongeren die zich zorgen maken over hun gebruik een mogelijkheid om een vrijblijvend persoonlijk gesprek aan te gaan met een behandelaar. Samen met de jongere wordt gekeken wat er aan de hand is wat en welke oplossingen hier voor zijn. Dit gesprek is gratis.