Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

27 september 2018

200+x+200+Els+Govers.jpg

Medewerkers van Brijder die werken in één van de verslavingsklinieken, roken sinds 1 september niet langer op hun werk. Het ‘verbod’ geldt nu alleen nog voor medewerkers, maar met ingang van juni 2019 mogen ook cliënten niet langer een sigaretje opsteken als ze in een kliniek zijn.

"Onze patiënten grijpen vaak uit verveling of stress naar een sigaretje," aldus Els Govers, directeur zorg bij Brijder verslavingszorg in een eerder bericht. "Ook onze organisatie heeft hierin een verantwoordelijkheid. Allereerst door medewerkers te vragen niet te roken op het werk en vervolgens ook om cliënten te helpen bij het stoppen met roken. Het is bekend dat cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening gemiddeld 10 tot 20 jaar korter leven. Eén van die oorzaken is roken."

Ook Govers zélf is ooit gestopt met roken en weet dat stoppen met vallen en opstaan gaat. Ze was twaalf toen ze haar eerste sigaret opstak en stopte pas toen ze kinderen kreeg. “Mijn grootste angst was om ernstig ziek te worden, als moeder. Ik wilde mezelf niet langer zien als een roker en besloot definitief te stoppen. Roken is een ernstige verslaving, het stoppen ging met vallen en opstaan. Met het geld dat ik bespaarde betaalde ik mijn paardrijlessen, een lang gekoesterde droom.”

Hulp met stoppen

Medewerkers die hun slechte gewoonte definitief overboord willen gooien, krijgen actief vormen van ondersteuning aangeboden. Brijder biedt onder meer apps, boeken en zelfhulpmodules aan en sinds kort is Brijder ook aangehaakt bij een stopprogramma van Body&Mind.