31 mei 2017

Marjolein Poels, onderzoeker bij het UMC Utrecht, promoveert donderdag 1 juni 2017 op haar onderzoek naar het effect van leefstijl voorafgaand aan de zwangerschap. Stellen zouden zich volgens haar vanaf het moment dat ze nadenken over het krijgen van een kind, moeten melden bij een huisarts, gynaecoloog of verloskundige.

Dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet goed is voor het ongeboren kind, weten de meesten wel. Maar dat roken vóór de zwangerschap een spontane vroeggeboorte bijna twee keer zo waarschijnlijk maakt,  is veel minder bekend.

Voorlichtingscampagne

Onderdeel van het onderzoek van Marjolein was een voorlichtingscampagne. "We zagen dat door die campagne vrouwen vaker hun voedingspatroon veranderden, eerder een gesprek aangingen met een zorgverlener, sneller stopten met roken of drinken."

Rol van de man

Marjolein Poels: "Hele simpele adviezen, ook gericht op de vader, kunnen de kans op zwanger worden vergroten. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat een vrouw zwanger wordt als hun man alcohol drinkt."

Brijder biedt hulp bij stoppen

Ook Brijder pleit er voor om al vóór u zwanger wilt worden, eerst te stoppen met roken en drinken. Zo gaat u gezond uw zwangerschap in.
Het drinken van een beetje alcohol tijdens de zwangerschap is al giftig voor de foetus met mogelijk zelfs ernstige en levenslange consequenties. Uw kindje kan na de geboorte bijvoorbeeld last hebben van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS).

Op onze site vindt u veel informatie over roken en drinken, ook in combinatie met zwangerschap, en welke ondersteuning wij bieden om te stoppen.

 

Bron: NOS Radio 1 Journaal