06 juli 2016

Dit zegt Brijder verslavingsarts Gerard Alderliefste in een interview met Vice, een internationaal mediamerk dat zich op jongeren richt.

Het artikel beschrijft een jongen die tijdens het uitgaan xtc-pillen en een beetje speed gebruikt. De volgende dag wordt hij wakker met een raar gevoel. Het lijkt als of hij in een andere wereld leeft en heeft last van ruis in zijn zicht (visual snow). Internetonderzoek leert dat het Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) is.

Waar HPPD vandaan komt is tot nu toe nog onbekend. Wel hebben vrijwel alle patiënten één gemene deler: drugsgebruik. Er zijn verschillende theorieën. Volgens Gerard Alderliefste, verslavingsarts op het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs van Brijder, is een verandering in de neurotransmissie, de communicatie tussen de zenuwen, het meest waarschijnlijk. "Dat heeft dan tot gevolg dat de filtering van signalen wordt opgeheven. Wat drugsgebruik betreft is er geen pijl op te trekken. De meerderheid van de patiënten heeft in zijn leven meer dan vijftig keer drugs gebruikt, dat varieert dan van xtc tot speed, van LSD tot cannabis. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het na hun derde xtc-pil al naar voren kwam."

Lees het hele interview op Vice.

Aan de buitenkant kun je niet zien welke stof aan XTC is toegevoegd en hoe sterk deze is. Daarom is het verstandig om je drugs te laten testen. Brijder heeft verschillende testservices.