Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

01 juni 2017

Naasten+van+verslaafden+vaak+zwaar+belast.png
Recent onderzoek wijst uit dat Nederlanders problematisch veel drinken.
Lindanieuws.nl sprak een tijdje geleden met Mariët Hamer, preventiewerkster bij Brijder, over omgaan met probleemdrinkers. Hieronder nogmaals het interview.

Oordeel niet

Partners, kinderen en vrienden van alcoholisten – Brijder gebruikt liever het woord probleemdrinker – weten vaak niet hoe ze het probleem moeten aankaarten. Het is belangrijk om een probleemdrinker op een gelijkwaardige manier te benaderen, wanneer je een goed gesprek over alcoholgebruik wilt aangaan. “Daarbij is het belangrijk om te wachten tot iemand nuchter is”, zegt Hamer. “Je kunt bijvoorbeeld, zonder te oordelen, aangeven dat je het moeilijk vindt om vrienden uit te nodigen als de ander gedronken heeft.”

Niet op je tenen lopen

De regie van het probleem oplossen moet bij de drinker zelf liggen. “Zij beslissen zelf dat ze alcohol drinken. De keus om ermee te stoppen is eveneens aan hen, hoe moeilijk dat voor de omgeving ook is. Alleen als iemand zelf beslist om hulp te zoeken, kan de situatie verbeteren”, laat Hamer weten. Weet je niet of je zelf nog wel een wijntje kunt drinken in het bijzijn van de probleemdrinker? “Het belangrijkste is om het aan de persoon zelf te vragen”, zegt Hamer. “Waar de één niet betutteld wil worden, vindt de ander het misschien nog wel lastig.”

Doe de test

Maar wanneer wordt drinken een probleem? Dat ene wijntje na een zware dag werken moet toch wel kunnen (hopen wij, want dat gebeurt hier toch ook wel eens)? Volgens Hamer is het aantal glazen per week niet de maatstaf, maar des te meer het zelfbewustzijn: “Wanneer je merkt dat je steeds vaker zin hebt in een drankje of je gaat je drinkgedrag verbergen, kan het zijn dat er een probleem aan het ontstaan is,” zegt Hamer. Middels een online test kun je zien hoe het bij jou zit.

Bron: Lindanieuws.nl. Lees daar ook over het recente onderzoek