Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

07 juni 2019

200+x+200+FunX.jpg
De afgelopen maand gebeurden meerdere ernstige verkeersongelukken, waarbij lachgas waarschijnlijk een rol speelde. Radio FunX belt met Eline Rezel van Brijder preventie over de gevaren van lachgas in het verkeer.
Eline herkent het gebruik van lachgas achter het stuur als een nieuw fenomeen in opkomst. En waarschuwt voor de risico’s. “Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende maar sterke roes van 1 tot 5 minuten. Vooral het geluid in je omgeving klinkt anders en je omgeving kan er ook anders dan normaal uitzien. Het is dus absoluut niet verantwoord om met lachgas op auto te rijden.”

Op de vraag van FunX wat de risico’s van lachgas zijn, antwoordt Eline dat door de korte werking jongeren geneigd zijn  eerdere ballonnen te gebruiken. Redelijk onbekend is dat je door chronisch gebruik van lachgas een tekort aan vitamine B12 krijgt; vooral bij veganisten en vegetariërs. Dit kan leiden tot neurologische problemen, zoals tintelingen in handen en voeten. Deze effecten zijn (deels) omkeerbaar. “

Luister het gesprek terug tussen FunX en Eline Rezel van Brijder preventie.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.