23 december 2016

Ecstasy wordt in het uitgaansleven volop geslikt, maar heeft er wel een concurrent bijgekregen: 4-FA. Dit blijkt uit Grote Uitgaansonderzoek 2016. Bijna 37% van de ondervraagde jongeren en jong volwassenen combineert het gebruik.  De meest voorkomende combinaties bestaan uit alcohol met één enkele drug, zoals ecstasy.

Om de gezondheidsrisico’s te beperken, neemt de meerderheid van de ecstasygebruikers maatregelen, zoals

  • elkaar in de gaten houden
  • de ‘geadviseerde’ hoeveelheid water drinken en gezond eten
  • het laten testen van de pillen
  • het vermijden van combinatiegebruik

Maatregelen die ernstig en acuut gezondheidsgevaar kunnen voorkomen worden door de respondenten veel minder toegepast.

Bijna de helft van de respondenten (47%) geeft aan dat ze op de avond dat zij ecstasy hebben gebruikt, ook last hadden van een angst- of paniekaanvallen. Ook respondenten die op de EHBO van een evenement zijn beland hebben relatief vaak ecstasy gebruikt (48 procent). Bij ‘black-out of tijdelijke geheugenverlies’ wordt ecstasy eveneens relatief vaak genoemd, al voert alcohol hierbij veruit de boventoon.

Van de meest gebruikte drugs neemt lachgas een derde positie in (37 procent), na cannabis (53 procent) en ecstasy (46 procent). Een op de vier respondenten (25 procent) had 4-FA gebruikt in het afgelopen jaar. De deelnemers aan dit onderzoek lijken vooral gelegenheidsgebruikers van lachgas, 4-FA en ecstasy. Ongeveer driekwart gebruikte deze middelen niet vaker dan één of enkele keren in het afgelopen jaar.

Het Grote Uitgaansonderzoek 2016 is afgenomen onder 4905 jongeren en jong volwassenen van 15 tot en met 35 jaar. Zij zijn online geworven via sociale media kanalen waar jongeren die uitgaan zich veelal laten informeren over uitgaan en feesten.

Lees het hele onderzoek.

Preventie

Mensen die zich willen laten informeren over drugs en de risico’s daarvan kunnen naar www.drugsinfoteam.nl.

Maak je je zorgen over je gebruik of dat van  je vriend(in) dat kun gratis en vrijblijvend een persoonlijk gesprek aanvragen.

Ervaar je klachten na het gebruik van partydrugs? Neem contact op met ons Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs.