Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

14 februari 2019

Kind+van+verslaafde+ouder.jpg
Naar schatting telt Nederland zo’n 500.000 ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Als een ouder een psychisch en/of een verslavingsprobleem heeft, dan worden kinderen thuis vaak met stresssituaties geconfronteerd. Om deze kinderen te helpen bieden Brijder en GGZ NHN voor deze kinderen doe- en praatgroepen aan. Binnenkort start in Enkhuizen een nieuwe groep voor kinderen van 8 - 12 jaar.
Kinderen voelen vaak goed aan dat het niet goed gaat met hun ouder en reageren daar allemaal anders op. Sommige vragen extra aandacht, anderen schamen zich of nemen teveel taken en verantwoordelijkheid op zich. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting en kunnen zij op den duur zelf problemen gaan ontwikkelen.
Doe- en praatgroepen

Om deze kinderen verder op weg te helpen bieden Brijder en GGZ NHN KOPP/KVO doe– en praatgroepen. Binnenkort start in Enkhuizen weer een doe-praatgroep (8-12 jaar) voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De groep bestaat uit acht kinderbijeenkomsten van anderhalf uur op doordeweekse dagen na school en daarnaast zijn er twee ouderbijeenkomsten.
Inhoud van de groepen

Belangrijke ingrediënten van deze doe-praatgroepen zijn: het bieden van onderlinge (h)erkenning,
het wegnemen van irreële gedachten en het ontschuldigen van zowel kind als ouder. Kinderen krijgen inzicht in hun emoties en handvatten hoe zij met de thuissituatie om kunnen gaan. Hun
weerbaarheid wordt versterkt en ze krijgen meer kennis in de problematiek van hun ouder(s).
Daarnaast merken kinderen dat zij niet de enige zijn, kunnen zij hun verhaal kwijt en kennismaken
met kinderen met soortgelijke ervaringen.
De doe- en praatgroep wordt gegeven in het Centrum voor jeugd en gezin in Enkhuizen en start op 9 maart a.s. (van 15.30 tot 17.00 uur). Voor meer informatie en aanmelding: GGZ NHN: Laura vd
Belt: L.belt@ggz-nhn.nl , 072-5357060, of Corina vd Laan, corina.van.der.laan@brijder.nl, 06-
52568152.