20 januari 2017

Blue Monday zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Het gevoel  van somberheid dat mensen rond deze periode hebben, moet absoluut niet verward worden met een echte depressie. Vaak gaat een depressie gepaard met (overmatig) alcoholgebruik.

Voor mensen die een depressie hebben, lijkt alcohol soms een goede uitweg. Alcohol heeft een verdovend effect en kan ervoor zorgen dat je je minder somber en neerslachtig voelt, dat je minder piekert en makkelijker relativeert.

Verslaving en depressie versterken elkaar

Overmatig alcohol drinken kan er juist ook voor zorgen dat je je lusteloos en somber voelt. Bovendien leidt overmatig alcohol drinken vaak tot problemen, zoals relatieproblemen, slecht slapen of problemen op je werk. Die problemen kunnen ook weer voor somberheid zorgen. Die somberheid kan een echte depressie worden als je doorgaat met overmatig alcohol drinken.

Een verslaving en een depressie versterken elkaar dus. Een onbehandelde depressie verhoogt de kans op terugval in verslaving, en een terugval kan weer leiden tot een zwaardere depressie.

Eerst verslaving aanpakken

Als sprake is van meervoudige problemen moet de eerste aandacht uitgaan naar het behandelen van de verslaving. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit onderzoek onder mensen die zich melden met een depressie waarbij ook sprake is van een verslaving. “Bij ongeveer de helft van de mensen verdwijnt de depressie zodra het middelengebruik is gestaakt”, meldt Vincent Hendriks, hoogleraar verslaving en psychiatrische comorbiditeit bij jeugdigen in een eerdere uitgave van Het Brein, een zorgkatern in de Volkskrant. Maar ook als de psychische klachten niet direct verdwijnen, wordt deze aanpak geadviseerd omdat alleen dan een goede diagnose kan worden gesteld.

Behandeling

Bij voorkeur pakken we binnen Brijder verslaving en depressie tegelijk aan. Zodat u onder één dak geholpen wordt en uw klachten snel verminderen. We hebben verschillende effectieve vormen van behandeling wanneer u zowel verslaafd als depressief bent.

Als u vragen heeft of advies wilt over alcoholgebruik van uzelf of van een ander, schroom dan niet en bel Brijder voor advies: 088 – 358 22 60 of mail naar preventie@brijder.nl