10 december 2015

Voor jongeren en alcoholgebruik is al jaren volop aandacht. Een soortgelijke focus zou er op de groep senioren moeten zijn, vinden specialisten van Brijder Verslavingszorg in Noord-Holland. Mariet Hamer en Nanda den Hollander zijn hierover geïnterviewd  door het Noordhollands Dagblad.

Door lichamelijke veranderingen zijn 55-plussers eerder onder invloed. Als ze dezelfde hoeveelheid blijven drinken als voorheen, kan dat leiden tot valpartijen of andere ongelukken.

 

Vermoeidheid

Bovendien kan alcohol zorgen voor vermoeidheid, een hoge bloeddruk, slaapproblemen, maag- en darmklachten, hoofdpijnen, somberheid, depressiviteit en vergeetachtigheid. Maar de link tussen die klachten en het drinken van alcohol wordt niet of nauwelijks gelegd.

,,Ouderen weten het gewoon niet, ze zijn stomverbaasd als ze het horen’’, ervaart Mariët Hamer van de preventieafdeling van Brijder, die regelmatig groepen senioren voorlicht. Het gaat om een grote bevolkingsgroep: ongeveer een derde van de Noordkop-bewoners is 55-plusser en één op de vijf is 65 jaar of ouder. Volgens cijfers van de GGD drinkt bijna 81 procent van die 65-plussers wel eens alcohol.

Overmatig

Van hen drinkt tegen de zeven procent overmatig en valt zes procent in de categorie van zware drinker. De Noordkopgemeenten en GGD hebben momenteel geen concrete plannen voor een publiekscampagne

Brijder startte zo’n zeven jaargeleden met speciale zorg voor aan alcohol verslaafde 55-plussers. Er melden zich namelijk steeds meer senioren met een verslavingsprobleem. Door de vergrijzing en het drinkgedrag van ouderen zal het alleen maar toenemen, zegt Den Hollander, specialist in verslavingszorg

voor ouderen bij Brijder. Schadelijk alcoholgebruik zou eerder gesignaleerd moeten worden. Door de ouderen zelf alert te maken op aan alcohol gerelateerde klachten en de zorgsector er scherper op te laten zijn. Brijder is warm voorstander van een publiekscampagne.

Lees het artikel op de voorpagina en het verdiepende artikel in het Noordhollands Dagblad en meer over het  aanbod van Brijder voor  55-plussers.