04 november 2014

Op 13 november 2014 wordt het Forum Alcohol- en Drugs Onderzoek (FADO) voor de 24ste keer georganiseerd door het Trimbos-instituut, het IVO en het AIAR, dit jaar in samenwerking met ZonMw. Ook het PARC is dit jaar ruim vertegenwoordigd op het FADO.

Het FADO is hét nationale platform voor de presentatie en uitwisseling van recente onderzoeksgegevens over het gebruik van alcohol, drugs en ander gedrag met een verslavingsrisico..

Peter Blanken van het PARC zal enkele onderzoeksresultaten van de CATCH-studie presenteren. De CATCH-studie onderzoekt nieuwe farmacologische behandelmogelijkheden voor crack-cocaïne afhankelijkheid in Nederland. De CATCH-studie bestaat uit 3 gerandomiseerde studies naar de effectiviteit van respectievelijk topiramaat, modafinil en dexamfetamine slow-release.

Evelien van der Schee presenteert haar onderzoeksresultaten over de bruikbaarheid van Substance Use Risk Profiles (SURPS) bij jongeren die in behandeling zijn voor verslavingsproblemen. In deze studie is de betrouwbaarheid, factorstructuur en toepassing in de behandelpraktijk van de SURPS-risicoprofielen onderzocht. 

En Patty van Benthem presenteert haar onderzoeksresultaten over de relatie tussen cannabismotieven en internaliserende problematiek bij jongeren met verslavingsproblemen. In deze studie (gebaseerd op ROM-Jeugd) is onderzocht of de relatie tussen cannabisgebruik en internaliserende problemen bij jongeren die in behandeling zijn voor hun verslaving wordt gemedieerd door cannabis motieven.