Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

13 maart 2018

200x200+oudere+vrouw.png
Alcoholmisbruik geldt als een van de grootste risicofactoren voor het ontwikkelen van dementie. Een risicofactor die te voorkomen is. Dit komt naar voren uit een onderzoek waar meer dan één miljoen Fransen aan hebben meegedaan. Website Mijn Gezondheidsgids bericht erover.

Het onderzoek was specifiek gericht op het effect van alcoholgebruik. De studie omvatte mensen die gediagnosticeerd waren met mentale en gedragsstoornissen of ziekten die te wijten waren aan het gebruik van alcohol. Van de 57.000 gevallen met vroege fase dementie was de meerderheid gelinkt aan overmatig alcoholgebruik. Dit kwam neer op 57%.

Belangrijkste risicofactor

Onderzoeker Jürgen Rehm stelt dat er geconcludeerd kan worden dat alcoholmisbruik tot de meest belangrijke risicofactoren behoort. Met name bij dementievormen die starten voor de leeftijd van 65. Rehm wijst er op dat de levensverwachting van personen die alcohol misbruiken met gemiddeld twintig jaar daalt. Dementie is een van de belangrijkste doodsoorzaken van deze groep. Het grootste gedeelte van de dementiepatiënten was vrouw, maar bij vroegtijdige dementie was bijna twee derde (64.9%) van de gevallen een man. Overmatig alcoholgebruik werd ook in verband gebracht met andere risicofactoren van dementie, zoals roken, hoge bloeddruk, diabetes, depressie en gehoorverlies. Het suggereert dat het gebruik van alcohol op veel manieren de oorzaak kan zijn voor dementie.

Onherstelbare schade

Onderzoeker Bruce Pollock ziet als psychiater vaak wat voor effect overmatig alcoholgebruik heeft op de ontwikkeling van dementie. Vaak is de schade die alcohol aanricht niet meer te herstellen, zegt Pollock. Aangezien het onderzoek een sterk verband aantoont tussen overmatig alcoholgebruik en dementie, pleiten de wetenschappers voor maatregelen. Zo zouden er screenings, interventies voor hevig alcoholgebruik en behandeling voor alcoholmisbruik geïmplementeerd moeten worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad The Lancet 
Bron: Mijn Gezondheidsgids

Congres: 55+, verslaafd aan alcohol en nu?
Brijder organiseert 22 maart een congres over dit onderwerp. In het plenaire programma is ondermeer aandacht voor signalen die wijzen op overmatig alcoholgebruik en voor het verleiden van 55-plussers  tot gezonder gedrag. Daarnaast zijn er interessante workshops waarin onder meer praktische handvatten worden aangereikt over bijvoorbeeld hoe je 55-plussers bewust maakt van hun verslaving die zij zo niet ervaren, bijvoorbeeld via motiverende gespreksvoering.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.