Nieuwsoverzicht

Componence Asset List

04 februari 2022

moeder+en+dochter.jpg

Ouders of verzorgers kunnen veel stress krijgen in de opvoeding van hun kinderen als er sprake is van problematisch middelengebruik. De cursus 'Help, mijn kind kan niet zonder!' helpt ze om in gesprek te blijven met hun kind over het middelengebruik. Deze cursus is door het NCJ (Nederland Centrum Jeugdgezondheid) en RIVM getoest en kreeg het predicaat GOED ONDERBOUWD.

Ons doel

Het verminderen van opvoedstress bij ouders of verzorgers van jongeren (12-23 jaar) met problematisch middelengebruik is het doel van de cursus. 

Om dit doel te bereiken werken we met vier inhoudelijke elementen:
•    Lotgenotencontact
•    Psycho-educatie
•    Observatieoefeningen en zelfonderzoek
•    Praktische oefeningen

“Wat een verrekte goede cursus. Die zouden alle ouders moeten krijgen”

Vele ouders en ketenpartners hebben al kennis gemaakt met de cursus. Sinds drie jaar wordt er jaarlijks een kennismakingsbijeenkomst/train de trainer gegeven voor nieuwe medewerkers, zodat elke medewerker van Brijder Jeugd op de hoogte is en ouders goed kan verwijzen naar de cursus.
De drop-out bij de cursus ligt laag en de ouders die de cursus hebben gevolgd waarderen hem hoog. De uitspraak van een vader aan het eind van de laatste bijeenkomst zullen we nooit vergeten. Hij kwam de eerste avond redelijk ongeïnteresseerd binnen, maar kwam toch mee, omdat zijn vrouw dat aan hem vroeg. Hij zei in de evaluatie: ‘Wat een verrekte goede cursus. Die zouden alle ouders moeten krijgen.’

Een mooie samenwerking

Brijder Jeugd en Parc (Parnassia Addiction Research Centre) hebben in dit proces nauw samengewerkt en hebben zich voorzichtig het doel gesteld om de status Effectief te bereiken.
De nul- en nametingen en evaluatie die de deelnemende ouders tijdens de cursus invullen worden automatisch doorgezonden naar de onderzoeksafdeling. We hopen na een langere periode van meten aan te kunnen tonen dat de cursus effectief is.

Wat betekent een dergelijke status nu precies?

Het NCJ (Nederland Centrum Jeugdgezondheid) coördineert samen met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de beoordelingen, door onafhankelijke experts, van interventies voor jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering.

Een interventie kan beoordeeld worden op de niveaus:
•    Goed beschreven
•    Goed onderbouwd
•    Effectief (3 niveaus: 1ste aanwijzing, goede aanwijzing, sterke aanwijzing)

De cursus behaalde de status Goed onderbouwd en dat betekent dat de doelen, de aanpak, inhoud en randvoorwaarden degelijk zijn beschreven en dat de werkzaamheid van de interventie is onderbouwd met modellen, theorie en literatuur. Op loketgezondleven.nl vind je het hele verslag.

Meer informatie over de cursus

Stuur dan een mail naar preventie@brijder.nl.

Brijder tipt uitgelicht

Brijder tipt

Brijder tipt

Bekijk hier boek-, documentaire- en podcasttips voor en door ervaringsdeskundigen op het gebied van verslaving.