De CATCH-studie: nieuwe farmacologische behandelingen van cocaïneafhankelijkheid

Voor de behandeling van cocaïneafhankelijkheid zijn geen bewezen effectieve medicijnen beschikbaar. De beschikbare psychosociale behandelingen sorteren in het algemeen een bescheiden effect. In de CATCH-studie (acroniem voor: Cocaine Addiction Treatment to improve Control and reduce Harm) worden 3 medicijnen op effectiviteit en veiligheid onderzocht in de behandeling van crack-cocaïneafhankelijke patiënten.

Doel

Doel van de CATCH-studie is om bij crack-cocaïneafhankelijke patiënten in 3 gerandomiseerde studies de effectiviteit te onderzoeken van respectievelijk topiramaat, modafinil en vertraagde afgifte dexamfetamine (dexamfetamine SR).

Methode

In de gerandomiseerde studies naar topiramaat en modafinil wordt aan patiënten in één groep cognitieve gedragstherapie (Leefstijltraining) aangeboden, en aan patiënten in de andere groep cognitieve gedragstherapie plus topiramaat (deelstudie 1), dan wel modafinil (deelstudie 2). De derde deelstudie, naar dexamfetamine SR, betreft een dubbelblinde gerandomiseerde studie, waarin aan patiënten in de ene groep dexamfetamine SR wordt voorgeschreven, en aan patiënten in de andere groep een placebo. Dexamfetamine SR is een vorm van substitutiebehandeling. Deze deelstudie wordt uitgevoerd onder chronische crack-cocaïnegebruikers die tevens een behandeling met heroïne op medisch voorschrift krijgen. De effecten van de farmacologische behandelingen worden geëvalueerd in termen van behandelretentie, cocaïne- en ander middelengebruik, craving, lichamelijke en psychische gezondheid en sociaal functioneren. Tevens worden de acceptatie en veiligheid van de medicaties onderzocht.

Download: Study Protocol feasibility study of SR dexamphetamine  (pdf, 118kb).

Projectduur

De looptijd van het gehele project is van 2010 tot 2015.

Resultaten eerste deelstudie

Onlangs verscheen een artikel in ‘Drug and  Alcohol Dependence' over de resultaten eerste deelstudie van CATCH. Lees de samenvatting.

Publicatie 2e deelstudie in 2015:  Nuijten M, Blanken P, Van den Brink W, Hendriks VM (2015). Modafinil in the treatment of crack-cocaine dependence in the Netherlands: Results of an open-label randomised controlled feasibility trial. Journal of Psychopharmacology, 29, 678-687.

Financiering

Zorg Onderzoek Nederland (ZonMw)

Onderzoeksteam