Kinderen van verslaafde ouders

Als kind met een verslaafde ouder moet je om leren gaan met de problemen van je vader en/of moeder. Dat is niet altijd even makkelijk. Met vragen zitten, je schuldig voelen, schaamte. Het komt allemaal voor. Hoe oud je ook bent, praten helpt. Brijder biedt hulp.

Wat kan ik doen als mijn vader of moeder verslaafd is?

Het onderwerp verslaving is vaak moeilijk bespreekbaar te maken. Toch helpt het om erover te praten. Een drinkende of gebruikende ouder zorgt meestal voor flink wat problemen.

 • Ontspannen
  Ga sporten, muziek luisteren, spreek af met vrienden of kijk een film. Doe dingen die jij leuk vindt of waar je energie van krijgt.
   
 • Lotgenoten
  Soms helpt het om contact te hebben met lotgenoten. Lotgenoten zijn mensen die in eenzelfde situatie zitten. Mensen die ook een verslaafde vader of moeder hebben.
   
 • Praten
  Praat erover. Zorg dat er tijd is om rustig te praten. Kies iemand die je vertrouwt en waarmee je het fijn vindt om te praten. Of praat eerst met een deskundige.

  Wil je met je ouder praten die verslaafd is? Doe dit dan niet als hij of zij onder invloed is. Probeer te voorkomen dat het een waterval wordt aan voorbeelden en verwijten. Kies voor jezelf de belangrijkste punten om te bespreken. Benoem concrete voorbeelden.
   
 • Schrijven
  Ben je er nog niet aan toe om met iemand over de problemen van je ouders te praten? Zet je gedachten eens op papier.
   
 • Hulp
  Zoek hulp als je merkt dat je teveel last hebt van je verslaafde vader of moeder.