Als kind met een verslaafde ouder moet je om leren gaan met de problemen van je vader en/of moeder. Dat is niet altijd even makkelijk. Met vragen zitten, je schuldig voelen, schaamte. Het komt allemaal voor. Hoe oud je ook bent, praten helpt. Brijder biedt hulp.

Wij zorgen voor een plek waar je verhalen en vragen kwijt kan en kennis maakt met andere ‘kinderen' die ook een verslaafde ouder hebben. Het maakt niet uit of je 8 of 80 jaar bent. De groepen worden op leeftijd ingedeeld.

Vragen over verslaafde ouder(s)

Lizan Kingma is preventiewerker bij Brijder Jeugd. Zij begeleidt veel kinderen van verslaafde ouders in praatgroepen. Vragen die ze vaak hoort:

  • Is de kans groot dat ik ook verslaafd raak?
  • Ik heb het idee dat het mijn schuld is, is dat zo?
  • Waarom kan mijn vader/moeder niet gewoon stoppen?

"Kinderen met een verslaafde ouder vormen een speciale groep", vertelt Lizan. "Of je nu jong bent of oud, deze ‘kinderen' hebben dezelfde vragen en problemen. Vandaar dat de gesprekken bestaan uit vaste onderdelen, maar toch per leeftijdscategorie anders zijn opgezet. De jongere kinderen doorlopen het programma veel meer spelenderwijs. De volwassen kinderen maken meer opdrachten."