Roken en zwangerschap

Van een vroeggeboorte tot een lager geboortegewicht: roken tijdens de zwangerschap kent tal van risico's. Daarnaast vraagt een zwangerschap veel van uw lichaam. Een goed moment om te stoppen met roken! U zult zich beter voelen en het allerbelangrijkst: u beperkt de gezondheidsrisico's voor uzelf en voor uw baby.

Zwanger worden

Als u graag zwanger wilt worden, dan is het belangrijk om eerst te stoppen met roken en dan pas te stoppen met het voorbehoedsmiddel dat u gebruikt. Dan weet u zeker dat als u zwanger bent uw ongeboren kind geen schade heeft opgelopen.

Stoppen met roken verhoogt ook de kans op een zwangerschap. Als uw partner ook stopt met roken wordt de kans op een zwangerschap verhoogd doordat hij meer en gezondere zaadcellen heeft. Bovendien ademt u niet zijn schadelijke rook in én maakt hij het voor u ook makkelijker om blijvend te stoppen.

Risico's van roken tijdens zwangerschap

Sigarettenrook bevat onder meer nicotine en koolmonoxide. Dat zijn chemische stoffen die tijdens het roken in uw bloedbaan komen. Via uw bloedbaan krijgt uw baby tijdens de zwangerschap zuurstof en voedingsstoffen toegediend. U kunt zich voorstellen dat het voor uw baby enorme gevolgen kan hebben als hij of zij in aanraking komt met nicotine en koolmonoxide.

Roken verhoogt tijdens de zwangerschap de kans op:

  • een miskraam
  • aangeboren afwijkingen
  • voortijdige loslating van placenta, waardoor uw baby geen zuurstof krijgt
  • vroeggeboorte
  • op overlijden van het (ongeboren) kind
  • een lager geboortegewicht
  • vatbaarheid voor infecties
  • astma
  • groei- en ontwikkelingsproblemen

Roken heeft ook gevolgen voor het geboren kind. Uw baby kan last hebben van benauwdheid, hoesten en astma. Maar ook emotionele of gedragsproblemen, leerstoornissen en overgewicht kunnen het gevolg zijn. De kans dat uw kind zelf later ook gaat roken, is groter als u zelf ook rookt.

Hulp nodig bij stoppen met roken?

Stoppen met roken vraagt veel doorzettingsvermogen. Maar u weet waarvoor u het doet. Onze tips kunnen u misschien verder helpen. Lees ook eens het magazine 'Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter' van het Trimbos-instituut. Heeft u ondersteuning nodig bij het stoppen bij roken dat u kunt u terecht bij Ouder & Kind of ga naar onze online behandeling Roken onder controle.