Pagina kop - dossiers met online

Ketamineverslaving

Ketamine is oorspronkelijk een narcosemiddel wat gebruikt werd in de (dier)geneeskunde. Vanwege bijwerkingen, namelijk de hallucinaties, ging artsen over op een ander middel. Juist die hallucinerende werking zorgde ervoor dat het middel nu als drug wordt gebruikt.
Andere benamingen voor ketamine zijn Keta, Special K, Vitamine K en K. Ketamine bestaat in poedervorm en als vloeistof die geïnjecteerd moet worden.

Wat is ketamine?

De werking van ketamine is afhankelijk van de hoeveelheid. Een lage/kleine dosis ketamine brengt de gebruiker in een droomachtige en zweverige toestand.
Bij hogere doseringen zijn de ervaringen veel meer psychedelisch. Je ervaart dan dissociatieve effecten. Je raakt in een trance of geestesgesteldheid waarin bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen niet binnen je eigen bewustzijn worden geplaatst, maar erbuiten. Ze vertonen ook geen samenhang.

Voorbeelden van die dissociatieve effecten zijn:

  • visuele hallucinaties
  • heel andere tijdbeleving
  • uit je lichaam te treden
  • het gevoel dat je oplost in je omgeving
  • het gevoel dat je lichaam verandert of veranderd is. Je lichaam is voor je gevoel veranderd in rubber of plastic. Je weet niet meer waar je armen of benen zijn. Of je handen lijken veel kleiner of groter dan in werkelijkheid.
  • het gevoel dat je geest en lichaam in twee andere werelden zijn

Bij een hoge dosering is het moeilijk om je te bewegen. Je reageert ook niet meer op anderen. Dit wordt ook wel een ‘k-hole’ genoemd. Het kan een spirituele ervaring zijn, maar ook extreem angstaanjagend. Dit wordt soms vergeleken met het hebben van een psychose.

Net zoals bij andere drugs geldt ook hier dat het effect van ketamine afhangt van de dosis, je gebruikshistorie en van jou als individueel en uniek persoon. Iedereen reageert anders op een drug.

Is ketamine verslavend?

Verslaafd aan ketamine raken is heel goed mogelijk want het heeft een verslavende werking. Het is geen lichamelijke verslaving, maar een geestelijke verslaving. De droomachtige roes wordt lekker gevonden en die wil je weer beleven.
Bij regelmatig gebruik bouw je een tolerantie op. Dat betekent dat je telkens meer moet gebruiken voor hetzelfde effect.
​​​​​​​Het verschil tussen een lage en een hoge dosis is klein. Hierdoor is de kans op overdosering zeker aanwezig.

Ketamine bijwerkingen

Er wordt onderzoek verricht naar de effecten en risico's van ketamine. Dat zijn jarenlange onderzoeken. Op dit moment is nog veel onbekend, maar tussentijdse resultaten geven wel een duidelijke richting aan.

Regelmatig ketamine gebruiken in hoge doseringen veroorzaakt naar alle waarschijnlijkheid hersenschade. In ketamine zit een bepaalde neurotoxische stof die giftig voor de hersenen kan zijn.

Een ander negatief effect kan zijn dat je blaasproblemen gaat krijgen. Ketamine zorgt voor een extra toename van ontstekingsstoffen en ontstekingscellen in de blaaswand. Normaal zorgen deze stoffen en cellen voor bescherming, maar in te grote hoeveelheden zorgen ze juist voor problemen. Blaasontsteking is bij regelmatige ketamine-gebruikers is geen onbekend verschijnsel.

Ketamine was oorspronkelijk een narcose-middel. Het heeft dus een verdovende werking. Tijdens een ketamine roes kun je jezelf verwonden zonder er erg in te hebben.
Omdat ketamine ook zorgt voor verminderde spiercoördinatie heb je een grotere kans om te vallen en je daarbij te verwonden wat je dan niet merkt.

Omdat het doseren lastig is, kan je meer gebruiken dan je bedoeling is. Het effect, de roes of de verdoving, is dan groter dan verwacht. Als je er niet op rekent kunnen er ongelukken gebeuren. Vanwege de spierverslappende werking kun je makkelijk omvallen als je staat.
Een andere mogelijke bijwerking van ketaminegebruik is misselijkheid en overgeven. In combinatie met de andere bijwerking, moeite met bewegen, kun je als je op je rug ligt stikken in je eigen braaksel.

Ketamine behandeling

Als je langdurige klachten hebt door ketamine dan kun je je melden bij ons Landelijk Spreekuur Partydrugs.

Wil je stoppen met ketamine, maar lukt het niet? Dan heeft Brijder verschillende behandelingen voor jou.

Jongeren tot 23 jaar kunnen voor hulp bij problemen met ketamine en vragen en advies over ketamine terecht bij Brijder Jeugd.

Meer informatie over ketamine

Op de site van Drugsinfoteam staat meer informatie over ketamine. Het Drugsinfoteam, onderdeel van Brijder verslavingszorg, geeft persoonlijk advies aan gebruikers van party- en recreatieve drugs. Het doel is het vergroten van kennis en het beperken van risico's.

Wil jij je ketaminegebruik onder controle krijgen of stoppen dan ben je bij Brijder aan het goede adres.