Afkicken wiet

Medicijnverslaving

Medicijnverslaving

In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Het gaat hierbij vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers. Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Dokters schrijven het voor bij angst, stress en slapeloosheid. Pijnstillers zijn soms opiaten. Opiaten schrijven artsen voor bij hevige pijn.

Medicijnverslaving, wat is dat?

Wanneer u verslaafd aan medicijnen bent, heeft u het gevoel niet zonder te kunnen. U wilt steeds weer medicijnen gebruiken. Bij lichamelijke verslaving raakt uw lichaam afhankelijk van het medicijn. U krijgt ontwenningsverschijnselen als u niet gebruikt:

  • uw lichaam went aan het medicijn
  • u heeft steeds meer nodig voor hetzelfde effect

Kalmeringsmiddelen

Benzodiazepinen onderdrukken uw hersenactiviteit. Hierdoor kalmeert u, of valt u sneller in slaap. Opiaten werken sterk pijnstillend.

Omdat u door uw medicijnen minder gevoelig bent voor prikkels van buiten af, lijkt uw omgeving rustiger te worden. Met de nadruk op ‘lijkt’. Medicijnen lossen uw problemen niet op, maar maken ze alleen minder zichtbaar en nemen de eigenlijke oorzaak niet weg.

Risico’s van medicijnen en verslaving

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers kan de volgende risico’s hebben:

  • u raakt afhankelijk van deze medicijnen.
  • sommige werkzame stoffen in medicijnen breekt het lichaam af, waardoor bij dagelijks slikken een ophoping kan ontstaan met vervelende bijverschijnselen tot gevolg, zoals hoofdpijn of een gevoel van somberheid.
  • alcohol en benzodiazepines gaan niet samen en versterken elkaars werking omdat het beide verdovende middelen zijn.
  • medicijnen en verkeer is geen goede combinatie; vaak staat dit ook duidelijk op de verpakking.
  • medicijnen en zwangerschap en borstvoeding is ook geen combinatie in verband werkzame stoffen die in de moedermelk terechtkomen of bij de ongeboren vrucht.

Verslaving medicatie

Verslaafd aan medicijnen is een probleem en komt veel voor. De medicijnen die een geestelijke en lichamelijke verslaving geven, vormen de grootse risico's. Oxazepam en morfine verslavingen komen het meest voor. Andere medicijnen die grote risico's vormen voor een verslaving zijn:

Slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) Pijnstillers (meestal opiaten)
Midazolam Fentanyl, methadon, tramadol, oxycodon
Temazepam Morfine en codeïne
Zopiclon Temgesic
Oxazepam  
Lorazepam  

Behandeling medicijnverslaving

Gebruikt u langere tijd medicijnen? U bent niet de enige. Met een behandeling medicijnverslaving kunt u medicijngebruik minderen of stoppen.
Brijder biedt hulp bij medicijnverslaving.