Schematherapie

U leert lang bestaande gedachtepatronen waar u last van heeft te herkennen en veranderen.

Schema’s zijn belangrijke overtuigingen en gevoelens over uzelf en uw omgeving die in uw jeugd zijn ontstaan. U neemt ze als ‘waar’ aan, zonder uzelf daar vragen over te stellen. Zij bepalen de manier waarop u denkt, voelt, handelt en omgaat met anderen. Van sommige schema’s kun je last hebben door te denken: ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘iedereen laat mij in de steek’ of ‘ik kan niks’. Deze gedachten kunnen sterke gevoelens van woede, verdriet of angst oproepen. Het kan zijn dat de gedachten zo’n pijn doen, dat u bijvoorbeeld alcohol of drugs gaat gebruiken of gaat gamen of gokken, zodat u de pijn niet hoeft te voelen.

Door middel van de schematherapie

  • onderzoekt  u wat uw schema’s zijn en waar en wanneer ze zijn ontstaan
  • leert u uw schema’s te herkennen en te begrijpen
  • leert u dat uw schema’s niet kloppen en hier op een andere manier naar te kijken
  • leert u praktische vaardigheden aan om met uw verslaving om te gaan
  • leert u uw talenten, ervaring en kennis te gebruiken

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan de behandeling individueel plaatsvinden, via een dagbehandeling van drie dagen in de week of is de start van een behandeling met een opname in de kliniek.

Ervaring met de behandeling

Marion: “Doordat er jarenlang is gezegd dat ik niks kan en nergens goed voor ben, ben ik dit zelf gaan geloven. Daarom maakte ik ook geen contacten, want ik dacht: wat moeten mensen met iemand die toch niks kan? Door een gevoel van minderwaardigheid, schaamte en eenzaamheid ben ik gaan drinken. Door de therapie kreeg ik inzicht waarom ik doe zoals ik doe. Omdat ik me hier meer bewust van ben, kan ik veel beter omgaan met situaties in het heden. Het is wel lastig om die overtuigingen te veranderen. Het kost veel tijd, energie en denkwerk. Tijdens de therapie ga je echt met jezelf aan de slag. Je krijgt huiswerkopdrachten. Maar ik heb nu meer rust in mijn hoofd, voel me al veel positiever en ik heb geen alcohol meer nodig.”

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar. Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.