Psychologisch onderzoek bij middelengebruik en gokken

Als er meer met je aan de hand is dan een verslaving.

Verslaving gaat vaak samen met andere psychische problemen. Om zo goed mogelijk te begrijpen waarom je je op een bepaalde manier gedraagt, kun je aanvullend onderzoek laten doen.


Je hebt een gesprek met een psycholoog die kijkt hoe je dingen doet en die mogelijk één of meerdere testen en vragenlijsten bij je afneemt. Zo wordt er informatie verkregen over jouw sterke kanten, vaardigheden en eigenschappen waar je last van hebt. Samen bespreek je welke invloed dit op jouw leven heeft en wat dit betekent voor jouw behandeling.


Geen alcohol of drugs
De resultaten van het onderzoek zijn betrouwbaarder als je 4 tot 6 weken geen alcohol en drugs gebruikt.

 

Soorten onderzoek
Er is bijvoorbeeld psychologisch onderzoek mogelijk naar:

  • psychische klachten: zoals depressie, angst, trauma en ADHD

  • cognitieve stoornissen: zoals problemen met geheugen en concentratie

  • persoonlijkheid: zoals hoe je omgaat met problemen en met anderen

  • intelligentie: zoals hoe je dingen begrijpt en problemen oplost

Duur: meestal 2 tot 4 dagdelen

Ervaring met de behandeling

Delano, 51 jaar, wil dat alles op zijn manier gaat. Als dit niet gebeurt, kan hij agressief worden. Hij vindt dit vervelend en het staat zijn alcoholbehandeling in de weg. Na goede uitleg van zijn behandelaar, heeft Delano besloten een psychologisch onderzoek te laten uitvoeren.

Delano: "Mijn psycholoog wilde weten wat mijn klachten zijn en hoe in grote lijnen mijn leven is verlopen. Hierna bepaalde hij welke onderzoeken bij mij werden gedaan. Ik vond die onderzoeken vermoeiend. Er werden mij veel vragen gesteld en ik moest testjes doen. Daarna kreeg ik een gesprek waarin duidelijk werd wat er met mij aan de hand is en welke behandelmogelijkheden daarop aansluiten. Ik had mijn vriendin meegenomen naar het gesprek. Samen luister je toch beter dan alleen. Door het onderzoek leerde ik mij zelf beter kennen en weet ik waaraan ik moet werken."


Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw behandelaar.
Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.