Periodiek Medisch onderzoek bij middelengebruik

Als u wilt weten wat de invloed van het gebruik van alcohol en drugs is op uw lichamelijke en psychische gezondheid.

Als u verslaafd bent aan alcohol, drugs of medicijnen is de kans groter dat u lichamelijke en/of psychische problemen krijgt. Een medisch onderzoek laat zien of hier bij u sprake van is. Het onderzoek richt zich vooral op aandoeningen die optreden bij diverse verslavende middelen. U krijgt altijd een algemeen lichamelijk onderzoek.

Bij een lichamelijk onderzoek wordt onder andere gekeken naar uw:

  • gewicht
  • bloeddruk
  • longen
  • hart
  • lever

Soms wordt er een nader onderzoek, zoals een bloedonderzoek, gedaan. Dit is afhankelijk van:

  • de verslavende middelen die u gebruikt
  • de bevindingen van uw arts

Ervaring met de behandeling

Klaas, 58 jaar, drinkt al een geruime tijd alcohol. Hij volgt een behandeling bij Brijder en is niet met drinken gestopt. Tijdens zijn behandeling wordt zijn lichamelijk toestand regelmatig onderzocht in verband met lichamelijke klachten als gevolg van zijn verslaving. Klaas heeft last van diarree en slappe, gevoelige en opgezwollen spieren in de ledematen en romp.

Klaas: "Ik kon nauwelijks meer op mijn benen staan. Iets optillen kostte me de grootste moeite. Af en toe had ik ook nog vreselijke kramp. Uit een lichamelijk onderzoek dat ik kreeg, bleek inderdaad dat mijn spieren waren verzwakt en dunner waren geworden. Ik bleek een spieraandoening te hebben. Puur door mijn alcoholgebruik. Ik kreeg ook nog een bloedonderzoek om de diagnose te bevestigen. Stoppen met het drinken was het advies. Gelukkig kreeg ik wel een behandeling om de pijn te verlichten."

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw behandelaar. Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.