EMDR helpt u schokkende ervaringen uit het verleden te verwerken.

Als u last blijft houden van schokkende ervaringen uit het verleden helpt EMDR u deze ervaringen te verwerken.

Andere gedachtes
De psycholoog vraagt u uw nare ervaring terug te halen met bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna beweegt hij een hand voor uw ogen. U beweegt de ogen mee in de richting van de hand. Terwijl u de hand met uw ogen volgt, wordt u gevraagd om naar het meest schokkende beeld terug te gaan in uw herinnering. Door de oogbewegingen gaat u aan andere dingen denken. Hierdoor verliest de herinnering haar kracht en emotionele lading. Er kunnen ook spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Over het algemeen zijn meerdere behandelgesprekken nodig om resultaat te boeken.

Geen alcohol of drugs
Omdat middelengebruik invloed heeft op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt, slaat deze behandeling het beste aan als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt

Natasja en EMDR

Natasja, 40 jaar, heeft een alcoholverslaving en last van de gevolgen van nare ervaringen in het verleden, namelijk mishandelingen. In overleg met haar psycholoog volgde zij een EMDR-behandeling.
Natasja: "Er is niets zweverigs aan. Het voelt werkelijk zo dat de gebeurtenissen meer naar de achtergrond schuiven. Ik denk er nu dan ook veel minder vaak aan en ze komen minder heftig terug.

Draad oppakken
De sessies zijn zeer intensief. Na een sessie was ik een week moe, sliep veel en was zeer ontspannen. Angstgevoelens, wantrouwen, slecht slapen en onrust namen allen merkbaar af. Ik kreeg al snel meer vertrouwen in mijzelf en maakte bewustere keuzes in mijn leven. Voordat ik de behandeling startte, heb ik het trauma nogal onderschat. Ik dacht dat ik deze nare ervaringen wel verwerkt had en wilde de draad gewoon weer oppakken.

Doel bereikt
Mijn verwachtingen over EMDR waren niet erg hoog, de resultaten zijn echter verbijsterend goed! De nazorg tijdens en na de EMDR bestaat uit dagelijks een digitaal verslag schrijven. Telefonisch contact was mogelijk als ik daar behoefte aan had. Mijn doel is bereikt en nu heb ik af en toe nog een gesprek met mijn persoonlijk begeleider."

Meer informatie EMDR
Lees meer informatie over EMDR op www.emdr.nl.

Spreekt deze behandeling u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar.