Behandeling van trauma

Verschillende soorten behandelingen kunnen u helpen om schokkende ervaringen uit het verleden te verwerken.

Als u last blijft houden van schokkende ervaringen uit het verleden heeft Brijder drie verschillende behandelingen die u helpen om deze ervaringen te verwerken.

Seeking Safety

Seeking Safety is een groepsbehandeling waar u tegelijkertijd werkt aan problemen rondom uw trauma en uw verslaving. De nadruk  ligt op het creëren van veiligheid, zoals kunnen omgaan met PTSS-symptomen, leven zonder middelengebruik en manieren vinden om tevreden in het leven te staan.

Imaginaire Exposure

Bij Imaginaire Exposure roept u uw traumatische herinneringen herhaaldelijk op onder individuele begeleiding. Door hierover telkens te vertellen, kunt u uw herinnering verwerken. U krijgt controle over uw herinnering en herbelevingen nemen af. U ervaart minder angst en u gaat anders kijken naar de gebeurtenis, bijvoorbeeld met minder schaamte of schuld.

EMDR

EMDR is een individuele behandeling waarbij u wordt gevraagd nare ervaring terug te halen met bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna beweegt uw behandelaar een hand voor uw ogen. U beweegt de ogen mee in de richting van de hand. Terwijl u de hand met uw ogen volgt, wordt u gevraagd om naar het meest schokkende beeld terug te gaan in uw herinnering. Door de oogbewegingen gaat u aan andere dingen denken. Hierdoor verliest de herinnering haar kracht en emotionele lading. Er kunnen ook spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. Over het algemeen zijn meerdere behandelgesprekken nodig om resultaat te boeken.

Lees meer informatie over EMDR op www.emdr.nl.

Geen alcohol of drugs

Omdat middelengebruik invloed heeft op hoe u naar dingen kijkt en wat u hierbij voelt, slaat deze behandeling het beste aan als u een periode geen of weinig alcohol en/of drugs gebruikt.

Ervaring met de behandeling

Natasja, 40 jaar, heeft een alcoholverslaving en last van de gevolgen van nare ervaringen in het verleden, namelijk mishandelingen. In overleg met haar psycholoog volgde zij een EMDR-behandeling.

Natasja: "Er is niets zweverigs aan. Het voelt werkelijk zo dat de gebeurtenissen meer naar de achtergrond schuiven. Ik denk er nu dan ook veel minder vaak aan en ze komen minder heftig terug. De sessies zijn zeer intensief. Na een sessie was ik een week moe, sliep veel en was zeer ontspannen. Angstgevoelens, wantrouwen, slecht slapen en onrust namen allen merkbaar af. Ik kreeg al snel meer vertrouwen in mijzelf en maakte bewustere keuzes in mijn leven. Voordat ik de behandeling startte, heb ik het trauma nogal onderschat. Ik dacht dat ik deze nare ervaringen wel verwerkt had en wilde de draad gewoon weer oppakken.

Mijn verwachtingen over EMDR waren niet erg hoog, de resultaten zijn echt verbijsterend goed! De nazorg tijdens en na de EMDR bestaat uit dagelijks een digitaal verslag schrijven. Telefonisch contact was mogelijk als ik daar behoefte aan had. Mijn doel is bereikt en nu heb ik af en toe nog een gesprek met mijn persoonlijk begeleider."

Spreekt één van deze behandelingen u aan? Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of behandelaar. Wilt u weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij uw wensen? Vul onze Keuzehulp in.