Behandeling met medicijnen bij psychische klachten

Als medicatie je kan helpen na psychiatrisch onderzoek.

Is bij jou door onderzoek vastgesteld dat je psychische problemen of een psychische stoornis hebt? Dan is één van de mogelijke behandelingen dat je medicijnen krijgt. Vaak is dat in combinatie met een andere behandeling. Soms kan het even duren voordat het beste medicijn en de beste dosering zijn gevonden.

Tijdens de behandeling krijg je antwoord op vragen zoals:

 • Hoe werkt het medicijn?

 • Wanneer werkt het medicijn?

 • Welke effecten zijn er?

 • Hoe gebruik je het medicijn?

 • Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
   

Regelmatig contact met ons is belangrijk:

 • omdat het medicijn pas effect heeft na enkele weken

 • om samen met jou op zoek te gaan naar de juiste dosering

 • om de behandeling op eventuele bijwerkingen aan te passen

 • om de werking van de medicatie te evalueren

 • om de afbouw en het stoppen te bespreken


Duur
Voor het instellen van de medicijnen heb je meestal eens per 3 weken een afspraak en zijn er ongeveer 6 afspraken nodig.


Geen alcohol of drugs
Voor het instellen van de juiste dosering en de werking van de medicijnen, is het belangrijk dat je geen alcohol en drugs gebruikt.


Meer informatie
Uitgebreide informatie over medicijnen kun je vinden op www.apotheek.nl.

Ervaring met de behandeling

Sophie, 28 jaar, rookte wiet en had last van somberheid. Nadat ze een poosje was gestopt met de wiet is er door onderzoek een depressie geconstateerd. Ze slikt nu medicijnen om haar klachten te verminderen.

Sophie: "Ik ben een tijdje door een hel gegaan. Wat was ik bang. Ik ben onder begeleiding van mijn behandelaar gestopt met blowen. Medicijnen en cannabis gaan niet samen. Toen ik medicijnen ging slikken, merkte ik de eerste 5 weken niks. Dat is best lastig. Ik wilde zelfs stoppen met het slikken van mijn medicijnen. Toch heb ik volgehouden met de medicatie. Langzaam voelde ik me rustig worden, kon ik beter slapen en durfde ik weer meer te ondernemen. In het begin kreeg ik wel wat last van bijwerkingen zoals sufheid en een droge mond. Maar na een paar weken werden deze minder. Ik had altijd een flesje water bij me. Ik had regelmatig contact met mijn behandelaar en besprak deze bijwerkingen dan ook. Maar los van deze bijwerkingen, is het vooral fijn dat ik me veel minder down voel."

 

Spreekt deze behandeling je aan? Bespreek de mogelijkheden met jouw huisarts of behandelaar.

Wil je weten welke behandelingen wij nog meer bieden en of ze aansluiten bij jouw wensen? Vul onze Keuzehulp in.